• 2018-09-06

Outfit etikett IV. – Az üzleti öltözködés dresszkódjai

Outfit etikett IV. – Az üzleti öltözködés dresszkódjai

Outfit etikett IV. – Az üzleti öltözködés dresszkódjai 1024 683 Anikó Víg Stylist

Outfit etikett IV. – Az üzleti öltözködés dresszkódjai – A divattal kapcsolatos információk szinte minden nőt foglalkoztatnak, persze különböző intenzitással. Van azonban néhány olyan kuriózum, amelyet meglehetősen kevesen tudnak, még akkor is, ha szorosan kötődnek a divat folyamatosan megújuló, fantáziadús világához. Tehát mielőtt rátérnék az üzleti élet, a hivatali viselet dress code-jainak “dekódolására”, nézzünk néhány divattörténelmi ínyencséget.

Divatkülönlegességek a múltból

Szinte hihetetlen – de igaz -, hogy Rómában volt a világ első „plázája”, amelyet maga Trajan császár építtetett, ez a bevásárlóközpont több szintes volt és mintegy 150 üzlet volt megtalálható benne.

A középkorban a ruházat színe árulkodott az emberek rangjáról illetve a hivatásáról is. Az uralkodók pirosat, a bankárok és a kereskedők zöldet, a parasztok pedig szürkét vagy barnát viselhettek.

A Napkirály rendkívül hiú férfiú volt, aki igencsak megreformálta a férfiak lábbelijének divatját (is), alacsony mivoltát magas sarkú cipőkkel igyekezett kompenzálni, ezért akár tíz centiméteres saroknál is magasabbat viselt.

Meglepő, de az első manökenek csak a 19. század közepén jelentek meg a divat világában, előtte ugyanis a tervezők apró babákat használtak az új szabások, minták, anyagok és irányzatok bemutatására.

A 1930-as években, Marlene Dietrich vezette be a nadrágot a nők ruhatárába, forradalmi cselekedet volt, a divat történelmének egyik lebilincselő tette. A gyönyörű színésznő ezekben a maszkulin darabokban is rendkívül nőies volt, még akkor is, amikor a fejére baszk sapkát húzott.

Az üzleti világban, a hivatalokban az alkalomhoz illő viselet azt jelenti, hogy megjelenésünket a tárgyalás körülményeihez, a partnerhez, illetve a munkahely atmoszférájához érdemes igazítanunk. Jegyezzük meg: túlöltözni egy eseményt még mindig kevésbé ciki, mint alulöltözni. Az irodai öltözködés új és érdekfeszítő trendjeit, egy korábbi bejegyzésemben már összefoglaltam, érdemes elolvasni és alkalmazni is a mindennapokban!

Üzleti dresszkódok

A blogsorozat utolsó, és rendkívül fontos témaköre: a business dress code; amely a hivatalos alkalomra, az ügyféllel történő megbeszélésre, az üzleti találkozóra, de akár a hétköznapi irodai öltözékre vonatkozó szabályokat is magában foglalja. A divat, a trend, az elvárásrendszer ezen a téren is éles fordulatot vett az utóbbi évtizedekben; így ma már a modern kor üzletasszonyának lehetősége nyílik arra is, hogy kreatívabban értelmezze a megjelenésre vonatkozó előírásokat. Ugyanakkor nem illő túlzásokba esni, vagyis a lehetőséggel illik mértékletesen és kifinomult stílusérzékkel bánni.

Semi-Formal

Ezt a különleges öltözködési kódot már csak tényleg egy hajszál választja el a nagyon elegáns kategóriáktól; az e körbe sorolt ruhadarabokat gyakorlatilag mindig viselhetjük, nem csak tárgyalás alkalmával, hanem akár esti üzleti rendezvény során is. Figyelnünk kell azonban az esemény időpontjára, a 18 óra előtti rendezvényekre attraktív, dekoratív, míg a 18 óra utánira ünnepélyes ruhában illendő érkeznünk! A délutáni összejövetelre kitűnő választás lehet egy elegáns, innovatív tervezésű (nadrág)kosztüm, estére viszont érdemes egy szemrevalóan elbűvölő koktélruhára váltani!

Outfit etikett IV. – Az üzleti öltözködés dresszkódjai

Iduna ruhaszett
 viselője az örök ifjúság tudója

Outfit etikett IV. – Az üzleti öltözködés dresszkódjai

Damarisz ruhaszett
 Rövid ujjú, A-vonalú, hullámos fekete színű ruha

Business Formal

Ezt a kategóriát sokak számára nehéz elhatárolni a Semi-Formal dresszkódtól, mivel csupán árnyalatnyi különbségek vannak közöttük. A legfontosabb szempont a Business Formal dress code-nál, hogy nem viselhetünk olyan, alapvetően elegáns ruhát, amely mélyen dekoltált. Nőknél a kosztüm, blúz, szoknya és egy elegánsabb cipő az általánosan elfogadott. Fontos  vezérlő elv tehát, hogy visszafogottabb stílusra kell váltanunk, így tartózkodnunk kell a harsány színektől is!

Outfit etikett IV. – Az üzleti öltözködés dresszkódjai

Gitta ruhaszett
a határozott, emancipált hölgyek dressze

Outfit etikett IV. – Az üzleti öltözködés dresszkódjai

Púderrózsaszín, elasztikus nadrágkosztüm
remekbe szabott vonalvezetésű zakó, lehengerlően trendi trapéznadrággal

Informal

Laza irodai öltözékről van szó, vagyis nincs szigorú megkötés ennél a dresszkódnál, viszont fontosnak tartom megjegyezni, hogy nem jelent hétköznapi viseletet!  A hölgyeknek például egy finom selyem blúzt,  vagy egy trendi és nőies szabású inget, egy divatos szabású szoknyával, vagy a hétköznapi öltözéknél egy kicsivel elegánsabb ruhát ajánlok. Amennyiben a meghívó egy különleges alkalomra vagy egy 18 óra utáni eseményre szól, akkor már erősen javasolt elegánsabban megjelenni; azaz ilyenkor jöhet például egy elit kiskosztüm. Egészen bátran válasszunk mutatós kiegészítőket az outfitünkhöz, ezzel is színesebbé és izgalmasabbá  varázsolva, a (sokszor) monoton feladatokban bővelkedő munkanapokat.

Outfit etikett IV. – Az üzleti öltözködés dresszkódjai

Titánia ruhaszett
 az elegancia mindig emlékezetes marad

Outfit etikett IV. – Az üzleti öltözködés dresszkódjai

Palmira ruhaszett
a napfény és a mosolygás dressze

Casual

A tengerentúlról terjedt el ez a könnyed, és a korábbi röghöz kötött  öltözködési szabályok átlépését hirdető irányzat. A kötöttségektől mentes hétköznapi, utcai öltözéket jelöli, így viszonylag könnyű dolgunk van a ruháink megválasztásánál, mivel a sportos szereléseken kívül bármi megengedett. Stylistként azonban én mindig azt javaslom, hogy érdemes igényes, tudatosan felépített, választékos viseletben megjelenni, hiszen egy üzleti ebédmeghívás vagy egy váratlanul összehívott meeting bármikor beüthet a nap folyamán. Néhány divatos kiegészítővel – egy színes sállal vagy kitűzővel, egy mutatós karkötővel vagy táskával – nagyszerűen feldobhatod a szettedet.

Outfit etikett IV. – Az üzleti öltözködés dresszkódjai

Bordázott, elasztikus szabású bársony top
gyönyörű taupe színben, kézelőjén műszőrme díszítéssel

Outfit etikett IV. – Az üzleti öltözködés dresszkódjai

Olina ruhaszett
hódítás intenzív, friss színekben

Smart casual

A kifejezés magyar megfelelőjén nincs is értelme sokat gondolkodni, ez a formális és az informális viseletek ötletes, meglepően magával ragadó ötvözete, ha frappánsan szeretnék fogalmazni: ez az a formula, amikor stílusosan akarsz lezser lenni, de egyszersmind elegáns is. Tehát nincs megszabva az ajánlott viselet, de nem árt odafigyelni néhány apróságra:  egy elegáns blúz, egy csinos szoknya vagy egy szövetnadrág tökéletes döntés lehet. Az ékszerek megválasztásánál semmiképpen sem szabad túlzásokba esni!

Outfit etikett IV. – Az üzleti öltözködés dresszkódjai

Fehér színű nadrág
egyenes szárú-magas derekú, elegáns ruhadarab

Outfit etikett IV. – Az üzleti öltözködés dresszkódjai

Arita szett
alakot követő ceruzavonalú ruha, rafinált color block betéttel

Miután négy részben sikerült érzékletesen, webáruházunk kínálatából alátámasztva, bemutatni az öltözködési előírásokat, nem maradt más, minthogy felhívjam a figyelmeteket: izgalmas stylist szolgáltatásaimra. Nem ígérek kevesebbet, minthogy teljes körű stílustanácsadás során örökre száműzöm az életedből: a „Mit vegyek fel dilemmát”.
Tekintse meg ez ezzel kapcsolatos oldalunkat.

Tudod, hogy mi a Te saját stílusod?

Összeszedtük egy stílus lapba azokat a kérdéseket, amikre tudnod kell a választ, ha a saját stílusodat keresed.” Töltsd le, nézd meg, tudod-e mindenre a választ!

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg ismerőseiddel is!

Leave a Reply