• 2018-08-13

Outfit etikett III. – Dresszkódok

Outfit etikett III. - Dresszkódok

Outfit etikett III. – Dresszkódok

Outfit etikett III. – Dresszkódok 1024 732 Anikó Víg Stylist

Outfit etikett III. – Dresszkódok; A blogsorozat harmadik részében az öltözködési kódexek alapjaival szeretnélek benneteket megismertetni, illetve a világ különböző pontjairól „hozok” divatérdekességeket, különleges híreket számotokra.

Divatkuriózumok a nagyvilágból

Hallottatok már arról, hogy az angol királyi családban egyetlen kisfiú sem hordhat – 8 éves koráig – hosszúnadrágot? Ezért van az, hogy György herceget mindig csak rövidnadrágban láthatjuk. Ez a meglehetősen különös dress code arra hivatott, hogy az alacsonyabb társadalmi rangú gyerekektől megkülönböztesse a kékvérű kisfiúkat.
Tekintse meg az ezzel kapcsolatos oldalt.

Dél-Korea a meglepő öltözködési szokások országa, ugyanis jellemzően nem az évszaknak megfelelően öltözködnek az emberek, hanem a divat diktálta trendeket követik megszállottan. Például a legnagyobb nyári hőségben is lehet látni kabátot/pulóvert viselő diákot, ugyanakkor a januári mínusz fokokban is előszeretettel járkálnak szandálban a fiatalok.

Divattörténelmi tanulmányaim, valamint utazásaim során is azt tapasztaltam, hogy az öltözködési etikett követelményeit, nagyrészt a nemzetközi standard szabályok határozzák meg, azonban a helyi sajátosságok, a hagyományok sokszor felülírják a lefektetett szabályokat.

Egészen elképesztő tény az is, hogy Észak-Koreában és Szudánban nem engedik meg a nők számára a nadrág viselését; az előbbiben munkatáborral, az utóbbiban pedig bírsággal sújtják a renitenseket.

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a kimonó – amely a tradicionális japán kultúra egyik utolsó szimbóluma -, nem csupán női viselet, hanem a férfiak öltözködésének is egyik fődarabja volt. Az első kimonó-szerű viseletek Kr. u. 250-710 közötti időszakban jelentek meg. A mai napig viselik a hölgyek ezeket az ámulatba ejtő ruhakreációkat különleges alkalmakra, illetve esküvői ruhaként egyaránt.

Dresszkódok

A „dress code” az öltözetre vonatkozó előírások összessége vagy másképpen fogalmazva: az elvárt megjelenésre vonatkozó szabályok kódexe; A pontos tartalmát nem is olyan egyszerű rövid magyar kifejezéssel helyettesíteni, ezért inkább néhány mondatos magyarázattal, extra tippekkel és teljes szettekkel segítek eligazodni ebben az izgalmas „divatrengetegben”. A képeken látható kollekciók webáruházunk széles kínálatából kerültek kiválasztásra, érdemes a szebbnél szebb – stylist által összeállított – dresszeket mielőbb szemügyre vennetek.
Tekintse meg az ezzel kapcsolatos oldalunkat.

White tie

Esemény: például Operabál, diplomáciai fogadás; “Full evening dress”, a jéghegy csúcsa, azaz a lehető legelegánsabb öltözet. Magyarországon a civil életben szinte egyáltalán nem használatos.

A férfiak számára kötelező viselet a frakk, fehér mellénnyel, fehér inggel és kézzel kötött fehér csokornyakkendővel, fekete cipővel, kesztyűvel és cilinderrel, valamint fehér díszzsebkendő viselete is ajánlott. (A nyakkendő fehér színének azért van jelentősége, mivel a frakkhoz fekete csokornyakkendőt a felszolgáló személyzet visel.)

A hölgyeknél a “White tie” egyértelműen nagyestélyit, illetve hosszú ruhát jelent. Smink és frizura tekintetében a kifinomult egyszerűség és ízlésesség a követendő példa. Egy szépen tűzött konty és a francia manikűr, a méltóságteljes küllem tökéletes megtestesítői.

Black Tie

Esemény: például karácsonyi fogadás, üzleti party, jótékonysági bál; csupán némi lazítást jelent a magas elvárásokat támasztó White tie-hoz képest. Ez a kiemelten “Event dress code”, exkluzív, igényes, rendkívül alkalmi viseletet ír elő.

Az urak esetében a klasszikus szmoking, fehér színű, mandzsettás ing és kézzel kötött fekete csokornyakkendő viseletét jelenti; mindezt kiegészíti a fekete (lakk)cipő, hozzá a fekete kalap, és a zakóba fehér zsebkendő is bátran kerülhet (trendi James Bond stílus).

A lányok, asszonyok esetében élénkebb színű kisestélyi, koktélruha, hosszú ujjatlan ruha – amelyhez kiválóan illik például egy különleges stóla -, az elvárt megjelenés.

Outfit etikett III. – Dresszkódok

Barbara ruhaszett
 fiatalos lendület és bájos elegancia mennyei
fúziója

Outfit etikett III. – Dresszkódok

Jována ruhaszett
 főszerepben a finom érzékiség

Creative Black Tie

A 007-es ügynök hétköznapibb változatáról van szó, ez a legszabadabb formális dresszkód, tulajdonképpen a klasszikus szmokingos outfit fiatalos megreformálását, újrafogalmazását jelenti.

A fehér inget felválthatja a fekete vagy más sötét színű ing, sőt a szmoking kabát farmerrel vagy pamut nadrággal való kombinálása is megengedett, akár klasszikus fehér inges és csokornyakkendős verzióban is.

A szebbik nem képviselői viselhetnek koktélruhát kardigánnal, de akár egy dekoratív, minőségi anyagból készült két részes kosztümöt is. Táska terén pedig a retikül vagy a borítéktáska ajánlott.

Outfit etikett III. – Dresszkódok

Felicita ruhaszett
finom részletek, tökéletes összhang

Outfit etikett III. – Dresszkódok

Adelina ruhaszett
a figyelmet megragadó hölgy kifinomult választása

Formal

Ez az izgalmas és nehezen megfogható kategória az esti rendezvényeken jellemző, mégpedig általában 18 óra után ünnepélyesebb, míg azt megelőzően elegáns viseletet irányoz elő.

Az erősebbik nem képviselői számára, ez a formula jellemzően öltönyt, az esti órákban kifejezetten sötét színű öltönyt és nyakkendőt ír elő. Azt tudnunk kell, hogy ez a megjelölés igen eltérő tartalommal bír a világ különböző tájain; általános azonban, hogy választékos, igényes öltözetet jelöl.

A hölgyek részére egy kifinomultan dekoratív ruhát – kerülve a fényes, csillogó anyagokat, kiegészítőket – ír elő a protokoll, míg a későbbi órákban kezdődő ünnepélyes összejövetelekre, partikra előkelő koktélruhát, impozáns estélyi ruhát rögzít a “rendszabály”.

Outfit etikett III. – Dresszkódok

Dana ruhaszett
tűzbe borított keleties virágáradat

Outfit etikett III. – Dresszkódok

Rózsaszín tüll szoknya
kislányos, trendi viselet

A sorozat következő részében a munkahelyi megjelenés illetve az üzleti outfit dresszkódjaira, továbbá a kevésbé formális kategóriák előírásaira térek rá. Az öltözködési szabályok kellő ismerete magabiztosságot ad, és kiváló támaszt jelent az összetett protokollok szerteágazó és sokszor tévhitekkel bonyolított világában.

Amennyiben rapid, személyre szabott és komplex információkra van szükséged, a villámtanácsadás szolgáltatásom a legmegfelelőbb segítség számodra. Megküldött fényképeid alapján – zárt Facebook csoport keretein belül-, egy rövid, de lényegre törő analízisre számíthatsz, amely során megismertetlek mindazzal, amit tudnod kell ahhoz, hogy a megjelenésed attraktív és kifogástalan legyen.
Tekintse meg az ezzel kapcsolatos oldalunkat.

Tudod, hogy mi a Te saját stílusod?

Összeszedtük egy stílus lapba azokat a kérdéseket, amikre tudnod kell a választ, ha a saját stílusodat keresed.” Töltsd le, nézd meg, tudod-e mindenre a választ!

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg ismerőseiddel is!

Leave a Reply